Wat werkt er voor wie?

“Wat werkt er voor wie?” is mijn uitgangspunt.  Geen enkel mens is hetzelfde.

In het eerste gesprek bekijken we samen wat jouw vraag is en of/hoe ik je daarbij kan helpen. Daarna volgt een traject die zo kort als het kan en zo lang duurt als het nodig is. We kunnen wekelijks, twee wekelijks of 1x per maand afspreken. Door iets goed te onderzoeken, echt te weten hoe iets voor jou is, dan volgen de oplossingen vanzelf.

Ik werk nu 24 jaar als psycholoog, en ik blijf mijn instrumentarium ontwikkelen. Ik zal hieruit putten dat wat er nodig is, en als ik het niet in huis heb dan zal ik dit zeer zeker ook aangeven.

Client gerichte psychotherapie

Cliëntgerichte therapie is een werkvorm die mij erg aanspreekt. Hierbij is een niet oordelende, authentieke (echte) , actief luisterende en empatisch begripvolle houding essentieel. Ik luister aandachtig naar je en probeert te verhelderen wat er gezegd wordt. Door jou volledig te accepteren zoals jij bent is, help ik je om jezelf niet te veroordelen. Ik bied geen geen directe adviezen of oplossingen. Sterker nog, jij bepaalt zelf in welke richting het proces van de therapie zich ontwikkelt. Cliëntgerichte therapie wordt daarom ook wel non-directieve therapie genoemd. De therapeut heeft een ondersteunende rol.

Cliëntgerichte therapie is gericht op duurzame persoonlijkheidsverandering. Bij cliëntgerichte therapie is sprake van een proces van groei en ontwikkeling. Hierdoor worden niet alleen klachten op een effectieve manier verholpen, maar wordt ook (en vooral) je gevoel van welzijn verhoogd, bijvoorbeeld doordat je gevoel van autonomie toeneemt, aangezien je je vrijer voelt om te zijn wie je bent en te uiten wat jij vindt.

De gewenste klachtenvermindering is een gevolg van deze bredere persoonsgerichte benadering, niet het doel op zich.

Schematherapie is een prachtige combinatie van diverse therapeutische modellen waarbij je ontdekt hoe vastzittende patronen zijn ontwikkeld vanuit je jeugd, hoe je hier (vaak niet langer werkzame) manieren mee om probeert te gaan. Bij schematherapie praten we, maar doen we vooral ook oefeningen om vanuit het de beleving deze patronen te veranderen.

Bij Larijs trainingen volg ik de opleiding Heart and Mind nu jaar 2. Hierin leer ik over de drie niveaus: van bewustzijn (via de Westerse Psychologie) naar energetisch bewustzijn (via het lichaam) naar spiritueel bewustzijn (via het Boedisme). Mindfulness is hier een onderdeel van. Zo ontwikkel ik een milde, opmerkzame houding en blijf ik me bewust van mijn eigen kritische kant.

Maar altijd wel met beide benen op de grond en niet verdwalend in een zwevende realiteit.

Wettelijk geregistreerd GZ Psycholoog/Klinisch Psycholoog
BIG: 29062818625
EMDR Practitioner & supervisor
KVK nummer: 08177557

Landelijke Vereniging voor Vrijgevestigde Psychotherapie (LVVP)
Mgr. van de Weteringstraat 134
3581 HN Utrecht
Tel: 030-2364338

Vereniging EMDR
Secretariaat
E-mail: vereniging@emdr.nl
Vereniging EMDR Nederland
Postbus 13032
3507 LA Utrecht
www.emdr.nl